1
2
3
4
5
6
7

SHENZHEN ENERGY

Shenzhen, P.R.C.

The site is located on reclaimed land. The northern wetland was once part of the sea. At the centre of the site is a major metro station. We have chosen this critical urban intersection to serve as the ‘ground zero’ for the new development. The ambition for the project will be is reconnect the wetland, the seaside, and the metro station to perform both as a gateway forShenzhen and provide am urban heart for the new Creative Super City.


We define the two icon towers as twins acting as bookmarks at each edge of park, the becoming one clear landmark. The eastern tower is rotated to face the Shenzhen Bay Bridge, becoming a symbol to welcome visitors from Hong Kong.


The east and west towers are composed of 4 “mini towers. In order to satisfy structural demands each “mini tower” has a specific height, thus reducing the massing of the whole tower to improve performance against wind loads, as well as exposing more interior space to views of the Bay.


The Podium, i.e. The Cloud, provides a generous platform that allows for varying office sizes, which acts as a playground for creativity and collaboration. Strategically placed vertical cores allow direct access to destination office.







Location
Shenzhen, P.R.C.

Client
Shenzhen Bay

Type
Urban, Masterplan, Office,Hotel, Cultural, Retail

Area
1.8 Million m2

Status
Invited Competition 2016

Team
Mitesh Dixit, Yinghao Lin, Maria Stamati, Yianis Tsoskounoglou, Hoey Yip

Collaborators
Format - Structure